Een burgerlijk vrijzinnig afscheid

Afscheid nemen valt ons zwaar. "Tot ziens" zeggen we telkens. Bij het definitieve afscheid kan dit niet meer.

We kunnen enkel aanvaarden en berusten. Ook voor onszelf is het zeer belangrijk om de overledene de laatste eer te bewijzen. De persoon die gisteren nog in ons midden was, heeft immers met ons meegeleefd en ons leven mee zin gegeven.

Burgerlijke vrijzinnige plechtigheden worden in samenspraak met de mensen van “Feniks” georganiseerd.


Feniks is een gemeenschap die reeds vele jaren vrijzinnig-humanistisch geïnspireerde plechtigheden verzorgt waar de mens centraal staat. Ook daar wordt op basis van een persoonlijk gesprek met de Feniks moreel consulent  – als laatste waardig eerbetoon – een afscheidsrede geschreven. U kan eveneens zelf suggesties doen omtrent de keuze van muziek, poëzie, symboliek en het verloop van de plechtigheid. Sommigen vinden het mooi en passend om een persoonlijke afscheidsrede te aanhoren, anderen kiezen dan weer voor inspirerende teksten, muziek of beeldmateriaal. Elke plechtigheid is persoonlijk en uniek.

Meer info kan u bekomen op www.plechtigheden.be of contacteer ons vrijblijvend, wij staan u graag bij om vorm en inhoud te geven aan een waardig, sereen en respectvol afscheid.